Στη σελίδα αυτή θα προστίθενται απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις σχετικά με τη λειτουργία του σχολείου
Αναζητήστε απαντήσεις
- Ποιο είναι το όριο των απουσιών
Άρθρο 25 της υπ.αριθμ. ΥΑ 102791/ΓΔ4 (ΦΕΚ 5130/τ.Β΄/10-09-2024)
Χαρακτηρισμός φοίτησης -συνέπειες
1. Η φοίτηση όλων των μαθητών/τριών χαρακτηρίζεται ως επαρκής ή ανεπαρκής με βάση το γενικό σύνολο των απουσιών που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του
διδακτικού έτους.
2. Επαρκής χαρακτηρίζεται η φοίτηση μαθητών/τριών εφόσον:
α) το σύνολο των απουσιών που σημειώθηκαν κατά το τρέχον διδακτικό έτος, ανεξάρτητα από τον λόγο στον οποίο οφείλονται, δεν υπερβαίνουν τις πενήντα (50),
β) το σύνολο των απουσιών δεν υπερβαίνει τις εκατό δεκατέσσερις (114), από τις οποίες οι πάνω από τις πενήντα (50) είναι δικαιολογημένες ή οφείλονται σε ασθέ-
νεια που βεβαιώνεται σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στο άρθρο 26.
3. Ανεπαρκής χαρακτηρίζεται η φοίτηση μαθητή/τριας, που σημείωσε πάνω από τις πενήντα (50) απουσίες και δεν εμπίπτει στην περ. β) της παρ. 2 του παρόντος.
Οι μαθητές/τριες των οποίων η φοίτηση χαρακτηρίζεται ως ανεπαρκής είναι υποχρεωμένοι/ες να επαναλάβουν τη φοίτησή τους στην ίδια τάξη. - Πως μπορούν να δικαιολογηθούν απουσίες;
Κατηγορίες δικαιολογημένων απουσιών :
1) Περ. αρθ. 21 της 102791/ΓΔ4 (ΦΕΚ 5130/τ.Β΄/10-09-2024) (Απουσίες λόγω στρατονομίας – θρησκευτικούς λόγους – λόγω μετεγγραφής – δυσμενείς καιρικές συνθήκες – ΚΕΔΑΣΥ – Σοβαρές παθήσεις και θεραπείες – νοσηλεία σε νοσοκομείο – Αθλητικές διοργανώσεις κλπ.)
2) Περ. αρθ. 23 της 102791/ΓΔ4 (ΦΕΚ 5130/τ.Β΄/10-09-2024) (κατ’ιδίαν και κατ’οίκον διδαχθέντες/θείσες )
3) Περ. αρθ. 25 της 102791/ΓΔ4 (ΦΕΚ 5130/τ.Β΄/10-09-2024) ( λόγω αναπηριών – μουσικών/καλλιτεχνικών σχολείων και εσπερινών ).
4) Ιατρική Βεβαίωση {Αρθ. 26 της 102791/ΓΔ4 (ΦΕΚ 5130/τ.Β΄/10-09-2024)}
Ο γονέας/κηδεμόνας/ο-η ασκών-ούσα την επιμέλεια κάθε μαθητή/τριας που απουσίασε για λόγους υγείας από το Σχολείο περισσότερο από δύο (2) ημέρες, είναι υποχρεωμένος/η να προσκομίσει ο/η ίδιος/α, ή να αποστείλει ηλεκτρονικά το αργότερο μέχρι και τη δέκατη (10) εργάσιμη ημέρα από την επιστροφή του/της μαθητή/τριας στο Σχολείο, βεβαίωση δημόσιου ή ιδιωτικού νοσηλευτικού ιδρύματος ή οποιουδήποτε ιδιώτη γιατρού, που να πιστοποιεί το είδος και τη διάρκεια της ασθένειας.
5) Υπεύθυνη Δήλωση Κηδεμόνα {(Αρθ. 26 της 102791/ΓΔ4 (ΦΕΚ 5130/τ.Β΄/10-09-2024} Μέχρι δύο μέρες συνεχόμενες (συνολικά μέχρι 5 μέρες το χρόνο)
Για τη δικαιολόγηση απουσιών δύο (2) ημερών λόγω ασθένειας ή άλλων σοβαρών οικογενειακών λόγων αρκεί υπεύθυνη δήλωση του γονέα/κηδεμόνα/του-της ασκούντος- ούσας την επιμέλεια του/της μαθητή/τριας, και προσκομίζεται από τον ίδιο/τη ίδια ή αποστέλλεται ηλεκτρονικά σε αποκλειστική προθεσμία δέκα (10) εργάσιμων ημερών μετά τη επάνοδο του/της μαθητή/τριας στο Σχολείο. Με τον τρόπο αυτό τα ως άνω πρόσωπα μπορούν να δικαιολογήσουν τις απουσίες μέχρι 5 (πέντε) ημέρες συνολικά για όλο το διδακτικό έτος
6) Λόγω εποχικής γρίπης και Covid-19
Με απόφαση του οικείου Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται οι απουσίες από τα μαθήματα μαθητών/τριών έως πέντε (5) εργάσιμων ημερών σε περιόδους έξαρσης εποχικών επιδημιών, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση επίσημου φορέα του Υπουργείου Υγείας και του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α.. Η απόφαση αυτή εκδίδεται κατόπιν αιτήσεως και με την προσκόμιση από τους/τις ενδιαφερόμενους/ες πρόσφατης βεβαίωσης δημόσιου ή ιδιωτικού νοσηλευτικού ιδρύματος ή ιδιώτη γιατρού, που να πιστοποιεί το είδος και τη διάρκεια της ασθένειας.
7) Φοίτηση σε Τάξη Υποδοχής (Τ.Υ.) Ι ΖΕΠ και Φοίτηση σε Τάξη Υποδοχής (Τ.Υ.) ΙΙ ΖΕΠ – Δεν υπάρχει στο χολείο.
Για τη δικαιολόγηση απουσιών δύο (2) ημερών λόγω ασθένειας ή άλλων σοβαρών οικογενειακών λόγων αρκεί υπεύθυνη δήλωση του γονέα/κηδεμόνα/του-της ασκούντος- ούσας την επιμέλεια του/της μαθητή/τριας, και προσκομίζεται από τον ίδιο/τη ίδια ή αποστέλλεται ηλεκτρονικά σε αποκλειστική προθεσμία δέκα (10) εργάσιμων ημερών μετά τη επάνοδο του/της μαθητή/τριας στο Σχολείο. Με τον τρόπο αυτό τα ως άνω πρόσωπα μπορούν να δικαιολογήσουν τις απουσίες μέχρι 5 (πέντε) ημέρες συνολικά για όλο το διδακτικό έτος.
- Ποια είναι τα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα στις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις?
Α’ Λυκείου
- Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία
- Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία,
- Άλγεβρα
- Γεωμετρία
- Ιστορία
- Φυσική
- Χημεία
- Αγγλικά
Β’ Λυκείου
- Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία
- Ιστορία
- Βιολογία
- Άλγεβρα
- Γεωμετρία
- Αγγλικά
- όλα τα μαθήματα των Ομάδων Προσανατολισμού
Γ’ Λυκείου
- Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία
- Μαθηματικά (μόνο για τους μαθητές της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών)
- Ιστορία (μόνο για τους μαθητές της Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας και της Ομάδας Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής)
- όλα τα μαθήματα των Ομάδων Προσανατολισμού
- Ποιο είναι το ωράριο λειτουργίας του σχολείου;
Δευτέρα – Παρασκευή 8:20-14:05
- Ποιο είναι το ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου;
1η ώρα: 08:20 – 09:05
2η ώρα: 09:10 – 09:55
3η ώρα: 10:05 – 10:50
4η ώρα: 11:00 – 11:40
5η ώρα: 11:50 – 12:30
6η ώρα: 12:40 – 13:20
7η ώρα: 13:25 – 14:05
- Ποιο είναι το εβδομαδιαίο πρόγραμμα μαθημάτων για κάθε τάξη του Λυκείου:
Α’ Λυκείου: 35 ώρες μαθημάτων εβδομαδιαίως
Β’ Λυκείου: 35 ώρες μαθημάτων εβδομαδιαίως
Γ’ Λυκείου: 32 ώρες μαθημάτων εβδομαδιαίως
- Πότε ξεκινάει και πότε τελειώνει το κάθε τετράμηνο;
Α΄ τετράμηνο: 11 Σεπτεμβρίου έως 20 Ιανουαρίου.
Β΄ τετράμηνο: 21 Ιανουαρίου έως τη λήξη των μαθημάτων.
- Πώς ορίζονται τα θέματα στις γραπτές (προαγωγικές και απολυτήριες) εξετάσεις Μαΐου-Ιουνίου του Λυκείου;
Στις γραπτές εξετάσεις (προαγωγικές για την Α΄ και την Β΄ Λυκείου και απολυτήριες για την Γ’ Λυκείου), για κάθε εξεταζόμενο μάθημα το 50% των θεμάτων προέρχεται με κλήρωση από Τράπεζα Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας, ενώ το υπόλοιπο 50% ορίζεται από τους διδάσκοντες το μάθημα.
- Ποιος είναι ο βαθμός προαγωγής – απόλυσης στο Γενικό Λύκειο;
Για την προαγωγή και την απόλυση των μαθητών στο Γενικό Λύκειο απαιτείται Γ.Μ.Ο. τουλάχιστον δέκα (10), ο οποίος προκύπτει από τον μέσο όρο των βαθμών ετήσιας επίδοσης του μαθητή όλων των γραπτώς και μη γραπτώς εξεταζόμενων μαθημάτων.
- Πώς υπολογίζεται ο ετήσιος βαθμός ανά μάθημα;
- Για τις Α και Β τάξεις του Γενικού Λυκείου ο βαθμός ετήσιας επίδοσης του μαθητή σε κάθε μάθημα γραπτώς εξεταζόμενο είναι ο μέσος όρος του ετήσιου προφορικού βαθμού με τον αντίστοιχο βαθμό των γραπτών εξετάσεων και εκφράζεται ως δεκαδικός με προσέγγιση δεκάτου.
- Για τη Γ τάξη Γενικού Λυκείου ο βαθμός ετήσιας επίδοσης του μαθητή σε κάθε γραπτώς εξεταζόμενο μάθημα είναι το άθροισμα του ετήσιου προφορικού βαθμού σε ποσοστό εξήντα τοις εκατό (60%) και του βαθμού των γραπτών εξετάσεων σε ποσοστό σαράντα τοις εκατό (40%) και εκφράζεται ως δεκαδικός με προσέγγιση δεκάτου.
- Ο βαθμός ετήσιας επίδοσης στα μαθήματα που αποτελούν κλάδους (Ελληνική Γλώσσα, Μαθηματικά, Φυσικές Επιστήμες)είναι ο μέσος όρος των βαθμών των μαθημάτων-κλάδων και γράφεται ως δεκαδικός με προσέγγιση δεκάτου.
- Για τα μαθήματα που δεν εξετάζονται γραπτώς, βαθμός ετήσιας επίδοσης είναι ο μέσος όρος των βαθμών των δύο (2) τετραμήνων.
- Ποια είναι η βαθμολογική κλίμακα στο Γενικό Λύκειο;
Η βαθμολογική κλίμακα, με βάση την οποία υπολογίζονται οι βαθμοί επίδοσης των μαθητών σε όλα τα μαθήματα, κυμαίνεται από μηδέν (0) έως είκοσι (20) και προσδιορίζεται ως εξής:
- Κακώς 0-5
- Ανεπαρκώς 5,1-9,9
- Σχεδόν καλώς 10-13
- Καλώς 13,1-16
- Λίαν καλώς 16,1-18
- Άριστα 18,1-20