20th International Particle Physics Masterclasses
MC 2024 STU PHOTO 1

Κάθε χρόνο σε περισσότερες από 60 χώρες και 225 πανεπιστήμια ή ερευνητικά κέντρα διοργανώνεται μια ημερίδα που συμμετέχουν περισσότεροι από 13.000 μαθητές προκειμένου να ξετυλίξουν τα μυστήρια της σωματιδιακής φυσικής με τίτλο: “20th International Particle Physics Masterclasses 2024 Προχωρημένα Μαθήματα Φυσικής Σωματιδίων για μαθητές/τριες Λυκείου”

Την Πέμπτη 21 Μαρτίου το σχολείο μας με την συμμετοχή πέντε μαθητών/τριων της θετικής κατεύθυνσης της Γ ΛΥΚΕΊΟΥ, πήρε μέρος στην ημερίδα που οργανώθηκε από το ΕΜΠ . Οι μαθήτριες/τές παρακολούθησαν διαλέξεις από ενεργούς καθηγητές του ΕΜΠ με σκοπό να αποκτήσουν μια εικόνα για θέματα και μεθόδους βασικής έρευνας στα θεμέλια της ύλης και των δυνάμεων.

Θέματα διαλέξεων

1. Εισαγωγή στην Θεωρία των Στοιχειωδών Σωματιδίων (Νίκος Τράκας)

2. Εισαγωγή στους Επιταχυντές και Ανιχνευτές (Γιώργος Τσιπολίτης)

3. Εισαγωγή στην Κοσμολογία (Γιάννης Νταλιάνης)

4. Τα σωματίδια Ζ και Η και οι διασπάσεις τους (Νίκος Τράκας)

Στη συνέχεια, οι μαθήτριες/τές ξεκίνησαν μια ερευνητική εργασία με τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών, κάνοντας μετρήσεις σε πραγματικά δεδομένα από πειράματα φυσικής σωματιδίων. Στο τέλος της ημέρας, όπως σε μια διεθνή ερευνητική συνεργασία, οι συμμετέχοντες, μετά τη συλλογή των αποτελεσμάτων, συμμετείχαν σε μια τηλεδιάσκεψη για συζήτηση και συνδυασμό των αποτελεσμάτων τους.

Η εμπειρία για τους μαθητές μας και τα οφέλη που αποκόμισαν από την δράση αυτή ήταν μοναδικά

(η εικόνα και οι πληροφορίες είναι από την ιστοσελίδα του masterclass )