Εκπαιδευτική Επίσκεψη Νομισματικού Μουσείου
nomismatiko

Φωτογραφία: Νηρέας Β.

Την Παρασκευή 3/11/2023 τα τμήματα των κατευθύνσεων Ανθρωπιστικών Σπουδών και Οικονομίας -Πληροφορικής της Γ΄ τάξης του σχολείου μας πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη στο Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος και στο Νομισματικό Μουσείο. Οι μαθητές περιηγήθηκαν στα εκθέματα, παρακολούθησαν ένα ενδιαφέρον εκπαιδευτικό πρόγραμμα και γνώρισαν με βιωματικό τρόπο σημαντικές πτυχές της οικονομικής και νομισματικής ιστορίας της Ελλάδας από την αρχαιότητα έως τη σύγχρονη εποχή.

1699218879488 1

Φωτογραφία: Καφφέ Γεωργία

Στο μουσείο της τράπεζας της Ελλάδας μπορεί κανείς να δει: αρχαία, παλαιά, νεότερα και σύγχρονα μέσα συναλλαγών, ελληνικά και ξένα τραπεζογραμμάτια και κέρματα, πλάκες χρυσού, αναμνηστικά νομίσματα, ειδικά εργαλεία και μηχανολογικό εξοπλισμό παραγωγής νομισμάτων (δραχμής και ευρώ), καθώς και εκατοντάδες άλλα εκθέματα που σχετίζονται με το σχεδιασμό και την κατασκευή νομισμάτων (ζωγραφικές μακέτες, χαλκογραφικές εκτυπώσεις, δοκίμια, προσχέδια, εκτυπωτικές πλάκες, προπλάσματα, μήτρες κοπής, κ.λπ.).

Το Νομισματικό Μουσείο στεγάζεται στο Ιλίου Μέλαθρον το οποίο θεωρείται από τα πιο αξιόλογα έργα του Τσίλερ. Ακολουθεί το νεοκλασικό ρυθμό συνδυάζοντας στοιχεία από την ιταλική αναγέννηση, όπως οι δύο εξώστες στην πρόσοψη, που προσδίδουν ελαφρότητα και κομψότητα στον όγκο του κτηρίου. Η διακόσμηση του κτηρίου εκφράζει το μεγάλο πάθος του Σλήμαν για την αρχαιότητα και εναρμονίζεται με τις προσπάθειες του να προβληθεί ως άνθρωπος των γραμμάτων και των τεχνών. Οι οροφογραφίες και οι τοιχογραφίες είναι έργο του σλοβένου ζωγράφου Γιούρι Σούμπιτς (Jurij Subic, 1855-1890), γνωστού για το έργο του στη Bιέννη και το Παρίσι, ο οποίος εργάστηκε για ένα χρόνο και πληρώθηκε με 8.500 δραχμές. O γραπτός διάκοσμος των τοίχων χαρακτηρίζεται από την αναπαραγωγή θεμάτων από τοιχογραφίες κατοικιών της Πομπηίας και την αναγραφή επιλεγμένων αποσπασμάτων από έργα αρχαίων ελλήνων συγγραφέων, όπως του Oμήρου, του Hσιόδου, του Πινδάρου και του Λουκιανού. Στα ψηφιδωτά δάπεδα, που κατασκευάστηκαν από ιταλούς ψηφοθέτες και κόστισαν 20.201 δραχμές, απεικονίζονται ευρήματα από τις ανασκαφές του Σλήμαν ή θέματα εμπνευσμένα από αυτά.

Πηγές: https://www.nummus.gr/
https://museum.bankofgreece.gr/el/start

1699218879586

Φωτογραφία: Καφφέ Γεωργία